Wonen

De appartementen

De tweekamerappartementen van ca 55 m2 zijn gesitueerd rondom het centrale trappenhuis, op de tweede, derde en vierde verdieping. De appartementen hebben een woonkamer met open keuken; een slaapkamer; doucheruimte met toilet en een cv-kast met ruimte voor eventueel een wasmachine.

Elk appartement beschikt daarnaast over een inpandige berging en er is een centrale fietsenberging aanwezig. Bij het ontwerp van het appartement is extra aandacht besteed aan veiligheid en voorzieningen om een prikkelarme omgeving te realiseren. Zo wordt de keuken mogelijk voorzien van een inductie kookplaat*) en een stille afzuigkap*) met recirculatie. Elk appartement heeft een Frans balkon of een terras.

Algemene ruimten

Op de begane grond bevindt zich de gemeenschappelijke ruimte met een keuken. Verder het kantoor van de begeleiding en het bezoekerstoilet. Op de tweede verdieping bevinden zich de vergaderruimte en de gezamenlijke wasruimte met wasmachines en drogers. De gemeenschappelijke ruimte met keuken en het zitje buiten bieden mogelijkheden om gezamenlijke activiteiten te ontwikkelen. Het ouderinitiatief is met de Gemeente Bunschoten aan het onderzoeken of er nog een stuk buiten terrein gerealiseerd kan worden

Wonen en zorg

Het huren van een appartement is gebonden aan een individuele zorgovereenkomst die met stichting Aunders Bunschoten wordt gesloten. In de huurovereenkomst en de zorgovereenkomst is nadrukkelijk vastgelegd dat wonen in dit Grasboomproject alleen mogelijk is gedurende de looptijd van de zorgovereenkomst.

Wanneer de zorgovereenkomst wordt beëindigd, bijvoorbeeld door uitstroming of onttrekking aan de professionele begeleiding, komt daarmee ook de huurovereenkomst te vervallen. Het gewenste niveau van begeleiding kan alleen worden gehandhaafd bij een voldoende aantal deelnemers en afname van zorg vanuit begeleidingsbudgetten. Het belang dat alle bewoners van de woonvoorziening zich daaraan binden is evident.

Ouderparticipatie

Een andere belangrijke voorwaarde voor het wonen bij Grasboom Bunschoten is dat je ouders en/of naaste betrokkenen meehelpen in het ouderinitiatief, om de continuïteit te waarborgen.

Eenpersoons huishouden

De bewoners hebben geen partner waarmee zij een huishouden vormen en is er in die zin sprake van een ‘eenpersoonshuishouden’.

De Huur

De bewoner betaalt zelfstandig de huur van het appartement. De meeste bewoners zijn voor hun inkomen aangewezen op een uitkering. Dat betekent, dat zij geen hoge huur kunnen betalen en uitsluitend kunnen huren in de sociale huursector. De huurprijzen liggen onder de huur-toeslaggrens van maximaal € 737,14 per maand in 2020. Hoeveel huurtoeslag iemand krijgt, is afhankelijk van de persoonlijke leefsituatie en hoogte van het inkomen in relatie met de huurprijs.

Mensen met een zware zorgindicatie hebben en houden toegang tot de sociale huursector ongeacht de hoogte van het inkomen. Dit geldt ook voor 18-jarigen.

*) leveringen afhankelijk van fondsenwerving in het kader van prikkelarme voorzieningen